Dykning och dykutbildning PADI på Koh Tao kurser dykkurser

Rekommenderade Dykcenter Koh Tao

Snabbfakta

Pris OpenWater: ca 2000 SEK
Pris Advacned: ca 1700 SEK
Kurslängd OW: 4 dagar
Kurslängd AD: 3 dagar
Krävs hälsotest: Nej

Dykplatser karta

bästa dykställena på Koh Tao
Gå till vår guide till dykplatser runt Koh Tao för att se en dykkarta och få utförlig information om alla bästa dykställena på Koh Tao

Fisk karta arter

fisk karta över arter vid thailand och Koh Tao
Klicka för att se större fisk karta över alla arter som finns runt Koh Tao
(öppnas i separat fönster)

Mer om dykning


Tips från butiken!

Se alla erbjudanden i butiken   

Dykning på Koh Tao

Allmänt om dykning på Koh Tao

Koh Tao är ett paradis för dykare med sina ca 30 PADI-butiker, fantastiska korallrev och ett enastående marint liv mycket nära kusten. De flesta människor kommer för att ta ett PADI Open Water certifikat (läs längrer ner), som tar tre eller fyra dagar, och har några pooldyk och fyra dyk i öppet vatten. Priser och säkerhet är ungefär desamma överallt, och kanske inte det som avgör vilken dykskola man väljer.


Att välja dykskola och boende på Koh Tao

Fundera på vart du vill din dyksola ska ligga. Vill du vara på stranden Sairee, där det är gott om liv och rörelse och även party? Eller på en lite mer lugn strand som Chalok Ban Kao eller vill du har stilla, lugn och ro och bo i vackra Tanote Bay? Se till så att du bokar boende i samma område som din skola ligger då du kommer att vara på dykskolan större delen av tiden under kursen ihop med dina dykkamrater. Koh Tao är ett paradis för dykare med sina över 30 PADI-butiker, fantastiska korallrev och ett marint liv mycket nära kusterna. De flesta människor kommer för att ta ett PADI Open Water certifikat, som tar tre eller fyra dagar, och har en pool session och fyra dyk i öppet vatten. Priser och säkerhet är ungefär desamma överallt, och egentligen inte ett kriterium för att välja en dykbutik.


Dykningens tjusning - varför gör vi detta?

Dykning är avslappnande och en otrolig upplevelse för alla sinnen. Har du någonsin funderat över hur det känns att sväva tyngdlös, omgiven av vackra vänliga fiskar och koraller, samtidigt som du känner dig totalt lugn och avslappnad? Att kunna, med endast Din andning, kontrollera lugna och nästintill meditativa rörelser. Bara dykupplevelsen i sig är häpnadsväckande och fulländas av alla de livsformer som finns att beskåda på korallrevet. Sedan Cousteaus tid har dykningen blivit betydligt säkrare och numera kan alla människor lära sig dyka och idag anses dykning vara en mycket säker sport.

Läs vår guide om alla dykplatser på Koh Tao


Måste man boka dykkurs i förväg?

Glöm allt snack om att man måste boka innan, det generella svaret på denna fråga är, Nej! Om du däremot har starka önskemål om att få dyka med ett visst dykcenter en viss bestämd tid under högsäsong, så kan det vara bra att boka kursen innan. Dykutbildning kurs PADI på Koh TaoAnnars är det i princip alltid så att det aldrig tar mer än 1-2 dagar som en ny kurs med lediga platser startar, då du anländer till dykcentret. Bry dig heller inte om alla "kursdeltagar-raggare" på båten ut till Koh Tao, när du anländer. För att inte tala om alla de som vid ankomst vid piren erbjuder dig fantastiska "dealer". Det finns alltid plats på de flesta ställen, oavsett vad de säger. Skulle du komma till ett dykcenter och det visar sig att nästa kurs inte startar förrän om 3 dagar, då är det bara att du går vidare till nästa. Det finns ca 30st PADI certifierade dykcenter på Koh Tao, så det är ingen brist på kurser.


Dykkurser och priser


Open Water Diver kurs - grundkurs

Det internationellt erkända sportdykningscertifikatet som kan visas upp varsomhelst i världen som ett ”körkort” för dykning. En kurs som gör dig till en certifierad dykare, med rätt att dyka varsomhelst i världen. Efter kursen utfärdas ett certifikat av PADI som blir elevens bevis på att denne är utbildad att sportdyka. PADIs Open Water certifikat följer samma kursplan världen över, och har samma kunskaps- och färdighetskrav överallt. Att du skall gå PADI är en självklarhet, kontrollera att din dykutbildning är PADI klassad. Priserna på open water på Koh Tao ligger på ca 10.000 Baht och tar ca 4 dagar. En hel del "lättsmält" teori att läsa in och flera dyk. Kursens sista moment brukar bestå av 4 riktiga dyk vid korallreven i öppet vatten, utspridda över två dagar (2 dyk/dag). De första 2 dagarna kör man mest träning i skyddat vatten, tex vid stranden på 1,5 meters djup eller i poolen. Detta för att man skall kunna bekanta sig med utrustningen, ställa frågor om oklarheter och också lära sid de praktiska övningarna som krävs för att kunna dyka säkert. I kursen ingår all litteratur och lån av utrustning, du behöver inte ha med dig någonting.

Advanced Diver kurs - påbyggnadskurs

Dykutbildning kurs PADI på Koh TaoAdvanced kursen är en nyckel till att kunna dyka på de ännu mer fantastiska platserna runt om i världen, tex berömda Chumphon Pinnacle och liknande på Koh Tao, där större djup krävs, mer strömt etc. Advanced kursen kostar mellan ca 7600-9000 Baht och brukar vara 3 dagar. Kontrollera att kursen är av modell PADI.

"Discover Scuba Diving" (DSD) experience

Detta är en förberedande kurs, mest till för folk att kunna "prova på" dykning. DSD är ett endagsprogram där eleven får lära sig grunderna till sportdykning på någon timme och sedan i sällskap med instruktör prova på att sportdyka på grunt vatten. En kul grej att satsa på om man endast har en dag till sitt förfogande, men leder inte till någon form av certifiering eller liknande.

PADI Scuba Diver - begränsad kurs 12m

PADI Scuba Diver är ett certifikat med vissa begränsningar. Som Scuba Diver kan man endast dyka till maximalt 12 meter , och i sällskap med en professionell dykare. Scuba Diver är ett alternativ för den som inte hinner med hela Open Water Diver kursen, då den hos oss tar 1 dag mindre. Scuba Diver kursen är helt enkelt det fullständiga dykcertifikatet (Open Water), fast med endast 2 dyk istället för 4.

Koh Tao dykkurser open water diver PADI priser
Första dagarna på open water diver kursen så gör man övningar och bekantar sig med utrusningen i poolen


Open water diver kurs på Koh Tao
Klassisk övning att fylla masken med vatten för att sedan torrlägga den genom att böja huvudet bakåt och blåsa luft genom näsan. Detta måste man göra för att klara kursenMer information om kurser och dykning Koh Tao


Vem kan lära sig dyka och ta dykarcertifikat?

Så länge du är fullt frisk och kan simma så kan du ta en dykkurs med PADI. En del med hälsoproblem, t.ex. astma, allergier, och hjärtproblem kan ha utfärdade restriktioner från läkare att utöva dykning. Har du t.ex. astma och är osäker skall du rådgöra med din läkare. Om du till "Din vetskap" är fullt frisk är en läkarkontroll inte nödvändig inför kursen. När Du anmäler Dig för att delta i en dykaktivitet på en PADI-skola så får du fylla i ett frågeformulär på engelska, som ställer ett antal frågor om Ditt hälsotillstånd. Om Du svarar NO (nej) på alla dessa frågor så förutsätts det att du är fullt frisk, och ingen läkarkontroll behövs. Om Du däremot svara YES (ja) till någon av frågorna (t.ex. att du har astma) så måste en läkare titta på Dig innan du kan får delta. Läkaren måste då också fylla i ett formulär (utfärdat av PADI) som du sedan lämnar till Din dykinstruktör. Du hittar formuläret som länk i rutan ovanför. På Koh Tao finns utmärkta läkare med mycket erfarenhet av dykmedicin. Om Du skulle behöva en läkarkontroll så kan Du tryggt genomföra den på plats.

Dykkurs på svenska eller engelska?

När Du kommer till Koh Tao så erbjuds Du alltid undervisning på svenska av försäljare från alla möjliga dykskolor. Av de dykskolor, vars försäljare erbjuder Dig svenskspråkig undervisning, är det ofta så att de inte har svenska instruktörer anställda. Utan vid ankomst till dykskolan meddelas Du vid ankomsten till dykskolan att det tyvärr inte just då finns någon svensk instruktör tillgänglig, och Du tillfrågas om du skulle kunna tänka Dig försöka på engelska. Ett försäljningsknep bara för att få dig till deras dykcenter. Vi svenskar är ju relativt bra på engelska och det är aldrig, om mycket sällan, problem att köra dykkursen på engelska, så det är inget du behöver vara orolig över. över 80% av svenskarna på Koh Tao som tar OpenWater diver kurs tar den på engelska. Det finns inte så väldigt många svenska dykinstruktörer på ön, och de som finns brukar undervisa stora grupper med blandade nationaliteter. Så trots löftet om ”svensk instruktör”, sker ändå undervisningen på engelska.Valhaj på Koh Tao whale shark
Den som har tur får se Valhaj (whale shark) i Thailand och Koh Tao. Vid dykplatsen Chumphon Pinnacle görs ofta observationer


Koh Tao dyka koraller Gå open water grundutbildning på koh tao

Clown fish thailandBesökarnas egna tips & kommentarer om dykning


Skriv gärna ett litet tips eller kommentar om dykning som andra kan läsa här

Namn
Ditt tips/kommentar

Skriv kod
Skriv denna kod i fältet till vänsterFler bra guider till spännande, fina platser i Thailand hittar ni här

Koh Phi Phi
Koh Samui
Phuket
Bangkok
Koh Samet
Koh Ngai
Koh Chang
Koh Lipe
Sveriges största community för thailand välkommen som medlem!
Thailand - Boka hos FritidsresorHotell bungalow med pool i thailand.