Fakta och information om Koh Tao turistinformation

Fakta om Koh Tao - allmän blandad information

Allmänt om Koh Tao

Mitt i Thailandsviken, norr om Koh Phangan ligger Koh Tao som är den minsta av de tre huvudöarna i arkepelagagen kring Koh Samui. Själva ön är karg och tätt bevuxen med djungel och med lugna oexploaterade vikar och stränder längs östkusten och en lång fin strand längs västkusten, Sairee Beach, där också piren ligger. Överallt runt ön är vattnet klart och turkost, betydligt klarare än t.ex. närbelägna Koh Samui, och ön är som gjord för snorkling och dykning där man kan njuta av fiskar och koraller. Koh Tao är också en viktig boplats för sköldpaddor, men ön kallas "turtle island" mest beroende på att den liknar en sköldpadda i konturen.

Turister som flyger in i Thailand från Sverige behöver inte ha något speciellt visum till Thailand för att få lov att vistas i landet. Tänk på att det är lag på att alltid ha med passet, vart man än går i Thailand!

Thailand kallades Siam fram till 1939, sedan döptes det om till Prathet Thai – ungefärligen fri nation – och det heter det så än idag. Under åren 1945-1949 kallade man landet för Siam igen, men bytte tillbaka till Prathet Thai (eller helt enkelt, Thailand) igen. Den totalitära monarkin avskaffades år 1932, men ersattes tråkigt nog av en militär regering som förtryckte landet i 60 års tid.


Tips från butiken!

Se alla erbjudanden i butiken   
Koh Tao är mest känd för sin spektakulära dykning och snorkling. Dessutom erbjuds vandring och bergsklättring. Den populäraste platsen för turister är Sairee på västkusten. Här finns en 1,7km lång vit sandstrand som bara bryts av ett fåtal stora stenblock, några resorter och restauranger. Chalok Baan Khao, söder om ön, blir allt mer populär som ett alternativ för de som vill undvika folksamlingar. En mängd vackra granitblock, inbäddade både i skogen och på stränderna i Koh Tao, lockar ett växande antal klättrare som varje år besöker ön för att njuta av den äventyrliga delen av sporten.

Ko Tao är mindre utvecklad än Ko Samui och Ko Pha Ngan men har blivit allt populärare. Särskilt bland backpackers i 20-25års åldern som är på jakt efter att ta relativt billiga dykcert. De senaste två åren har man dock märkt att de unga som besökte ön för tio år sedan nu återkommer med sina familjer.

I december 2005 hade Ko Tao ca 150 resorter som erbjöd logi och cirka 50 barer/klubbar. De flesta av resorterna var fortfarande i bungalow-stil och inte hotellstil. Från och med 2007 finns det en tendens till mer exklusiva resorter som inte har sin fokus på dykning. Gratis WiFi finns allt mer utbrett och även det första charterbolaget för segling på Koh Tao har öppnat.

Koh Tao blir också alltmer populärt för sportfiskare. Här finns arter som marlin, sailfish, makrill, Cobia, Baracuda, Trevally och snapper.

Dykförhållandena har förbättrats dramatiskt under de senaste åren. En kontinuerlig utbildning av lokalbefolkningen har utvidgat dyktraditionen. Under 1997 orsakade väderfenomenet El Nino en uppvärmning av vattnet som resulterade i en stor förlust av de grunda koraller nära ön. Sedan dess har återhämtningen varit snabb och dramatiskt. Med hjälp av miljögrupper på ön ser nu framtiden ljus ut.

Chumpon Pinnacle, en dykplats väster om ön, har länge haft rykte som en bra plats för dykare som söker valhajar och tjurhajar. Men på grund av de allt varmare vattentemperaturerna under det senaste året har en hel del tjurhajar migrerat till kallare vatten.Ta sig till Koh Tao och bo på ön - Spara tusenlappar!

Bästa och billigaste sättet att spara tusenlappar på är att boka billig flygstol till Thailand och därefter sköta hotellbokningen själv. Detta är inte alls krångligt numera och tar bara några minuter, även för den ovane. Därefter bokar du hotell och då skall du välja de två bästa och mest ansedda organisationerna för hotell i Thailand, R24 och Agoda. I vår hotellbokningsavdelning här på Kohtaoguiden letar du fram, jämför hotell och bokar snabbt och smidigt från båda dessa organisationerna. Räkna med helt andra hotellpriser om du bokar själv med oss än om du går via researrangör eller direkt till Hotellet. Att hitta en rymlig och 4 stjärnig bungalow vid stranden för hela familjen mellan 500-1000:- per natt (för hela familjen) är fullt realistiskt och normalt. Många väljer att boka ca 4-5 nätter på olika hotell/platser för att variera sig och se mer av landet. Att boka hotell är mycket smidigt och inte alls något krångel. Det tar någon minut och du får direkt efter utförd bokning en PDF bokningsbekräftelse. Väljer du dessa metoder ovan garanterar vi att du sparar åtskilliga tusenlappar på din resa för samma eller bättre kvalité på omgivning och boende.

Gå till Hotellbokningen för Thailand, Koh Tao
Så här tar du dig till Koh Tao från flygplatsen


Gym på Koh Tao - Hälsa träning och Fitness

Gym & Fitness - Även i paradiset måste man vara mån om sin hälsa och motionera för att må bra i kropp och själ. Det bästa stället på Koh Tao att göra det är Gym & Fitness. Det ligger någon kilometer från Sairee Beach och är ett toppmodernt gym med kompletta träningsfaciliteter och luftkonditionering. Se Koh Tao Gym & Fitness hemsida för mer information och priserÄt gott på Koh Tao - Maten i Thailand

Det thailändska köket blandar och ger från hela smakpaletten, det är inte konstigt att Thailand har bland världens godaste maträtter. Maten på Koh Tao kan variera från det som kan fås från det lokala thaistället hemma i Sverige (fast mycket godare) till den finast möjliga gourmetmaten. Som huvudrätt är det väldigt vanligt med olika kycklingrätter, ofta snabbstekta i en wokpanna – eller någon form av färsk fisk. I Thailand har man inte efterrätter på samma sätt som vi har – men det finns gott om godsaker att njuta av mellan måltiderna ändå. Thailändarna har ett samlingsnamn för sina småkakor, chips och liknande (sådant vi kan kalla snacks) – det heter här khanom. Khanom säljs på gator och torg.

Läs vår stora restaurang guide för matställen för Koh Tao


Klimat i Thailand och på Koh Tao

Klimatet i Thailand är varmt, året om. Det är alltid väldigt fuktigt i luften, men klimatet är väldigt behagligt. Dock kan temperaturen krypa ner på runt 10 grader och ibland lägre än så i de bergiga områdena i norra delen av landet under regnperioden. Det finns två monsunperioder, den första är mellan maj och september, och det är den varma och våta perioden. Mellan november och mars är den andra monsun perioden, den är torr med svalare temperaturer. Det är fortfarande sällan under 20 grader varmt och mycket behagligt året runt. För mer detaljinformation om hur klimatet är just på Koh Tao under året, läs vår klimat guide nedan

Läs om klimat, väder, regnperioder, monsun säsong på Koh Tao


Historia Thailand och Koh Tao

Innan ön befolkades fanns här bara några enstaka fiskare som sökte skydd från dåligt väder eller helt enkelt tog en paus innan de fortsatte sina länga, krävande resor.

Enligt gamla kartor som man hittat, gjorda av bl.a. sjömän, från 1600-talet fram till 1850 så kallades ön "Pulo Bardia". Det bästa exemplet är en karta av John Thornton daterad 1685. På sidan 383 av " The Edinburgh Gazetteer, or Geographical Dictionary" från 1822 nämns också ön och här ges även en geografisk position.

I boken " Narrative of a residence at the capital of the Kingdom of Siam ", som Frederick Arthur Neale skrev 1852, beskrivs både djurlivet på ön samt de människor som bodde där. Enligt denna bok fanns det även gårdar med nötkreatur i en liten by i bukten på den västra sidan av ön. Boken innehåller även en fantasifull illustration av "Bardia" som visar hyddor och palmer.

Den 18 juni besökte 1899 Kung Chulalongkorn Koh Tao och som bevis lämnade han sitt monogram på ett stort stenblock i Jor Por Ror-viken intill Sairee Beach. Stället dyrkas än i dag av Thailändarna.

1933 började ön användas som fängelse för politiska fångar. 1947 fick dock alla fångar kungligt nåd och de fördes till kusten vid Surat Thani. Återigen övergavs Koh Tao. Samma år nådde Khun Uaem och hans bror Khun ön genom att prova sin traditionella segelbåt med utresa från grannön Koh Phangan. Detta var för den tiden en ganska lång och farlig resa. Även om ön fortfarande var under kungligt beskydd så stoppade det inte dessa pionjärer från att kräva en stor del av marken på dagens Sairee beach. Efter att ha hämtat dit sina familjer började de odla och skörda den näringsrika jorden och bildade alltså den första generationen av dagens samhälle. De levde ett enkelt men tufft liv och livnärde sig på kokosnötsskördar, fiske och odling av grönsaker och frukt. Handel utvecklades med ön Ko Phangan. Trots svårigheter att nå Koh Tao ökade befolkningen stadigt.

På 1980-talet upptäckte de första resenärerna Koh Tao och backpackers speciella nätverk gjorde det snabbt till ett vida känt och populärt resmål. Som följd började större, snabbare och säkrare båtar användas för att göra resan till Koh Tao lättare. Under 1990-talet blev ön känd som det populära dykparadis det är idag.


Fler bra guider till spännande, fina platser i Thailand hittar ni här

Koh Phi Phi
Koh Samui
Phuket
Bangkok
Koh Samet
Koh Ngai
Koh Chang
Koh Lipe
Sveriges största community för thailand välkommen som medlem!
Thailand - Boka hos FritidsresorHotell bungalow med pool i thailand.